Benoît Gilg is oprichter van YASTA, samen met Louise Bardet. Met hun geïnspireerde en toegewijde team hebben zij sinds 2011 een hele rist vernieuwende en competitieve opnamesystemen ontwikkeld, naast kostenefficiënte installaties die zich vlot inpassen in eender welke situatie.
Ik mix 3D audio alsof ik een ballon vol klank aan het opblazen ben. Al jaren ben ik gefascineerd door ruimte, akoestische ruimte. Ik heb er behoorlijk lang over gedaan om het onderscheid te maken tussen ruimte en de multimicromix, onafhankelijk van het formaat. Om in mono de akoestische ruimte te vinden is voor mij de referentie. Daar komt immers specifiek compositiewerk bij kijken, in combinatie met geluidbewerkingstechnieken. Na jaren ervaring te hebben opgedaan met het opnemen van geluidsbronnen, voornamelijk muzikaal, met gekoppelde stereo-opnametechnieken, kon ik uiteindelijk die twee concepten uiteenhouden. Mochten er toen al smartphones bestaan hebben dan had ik me daar dolenthousiast heel wat zoekwerk mee bespaard, door gebruik te maken van de ‘Recording Tools’-app van Neumann die een handige hulp is bij het opstellen van stereomicrofoons. 3D audio is een uitbreiding die een behoorlijk onvoorstelbare fysiologische ervaring biedt. Ik begon die te verkennen via film- en bioscoopwerk, aangezien ik vaak gevraagd werd om concerten in 5.1 en 7.1 te mixen. Ondertussen ben ik privé ook met 3D 11.1 en 9.1 gaan experimenteren. Mijn zoektocht bij het mixen van ‘muziek’ gaat in essentie naar het vermengen van een frontale of ruwe laag van het podium met een tweede dimensie van ruimtelijke informatie, die akoestisch gedacht is en de meerkanaalssluier vormt. Die twee lagen worden afhankelijk van de stijl van de muziek min of meer samen bewerkt. De meerkanaalssluier bij versterkte poprock wordt gevormd door bijkomende microfoons die verder van de bron op bepaalde instrumenten gericht staan en waarvan het signaal eventueel ook wat meer verstrooid wordt.
„Zodra de verbinding met de muziek er is ervaart men de sound van een echte live muziekzaal.“
Wat het publiek en de concertzaal betreft is de idee om een akoestische indruk weer te geven van de ruimte, met bijkomende micro’s voor het publiek. De cube is het gedroomde hulpmiddel voor het registreren van die impressie van de omgeving waar het evenement plaatsvindt. Op het moment dat die aan de muziekmix toegevoegd wordt ontstaat de mogelijkheid om een realistische ervaring van het live concert over te brengen. Dat helpt om de luisteraar, met een verbeterde klankkleur vooraan en een krachtigere impact bij versterkte muziek, in de show binnen te trekken. Die ervaring met de cube is een van mijn recentere ontdekkingen. De komende maanden ga ik benutten om grondiger te experimenteren met verschillende kleuren van microfoons, zoals de D01, of Neumanns KMD-reeks, die onmiskenbare dynamische voordelen bieden.
Over Benoît Gilg
Benoît Gilg is al ruim de helft van zijn nog jonge leven met klank en geluid bezig. Na een carrièrestart waarbij hij samenwerkte met de rijzende sterren van de Parijse free jazz en met name Akosh.S Unit opnam, besloot hij bredere horizonten te verkennen. Hij werd verantwoordelijk voor de monitormix tijdens de tournees van Mireille Mathieu en Juliette Greco en ontwikkelde op die manier een groot aanpassingsvermogen. Daarop zette Benoît zijn eerste stappen in de filmwereld, ook daar weer op zoek naar nieuwe ervaringen. Hij werkte onder meer mee aan ‘Seaside’ van Julie Lopez Curval (geluidsmontage) en ‘To Be and to Have’ van Nicolas Philibert (muziekopname). Zijn passie voor muziekoptredens bleef ondertussen overeind en hij keerde uiteindelijk terug naar zijn eerste liefde: die voor de live muziek.
In 2004 begon Benoît te werken met Sombrero and Co, waar hij al gauw de leiding kreeg over de broadcastklank voor muziekfestivals (Arte, MCM, M6, radio, internet…). Inspiratie vond hij in Frankrijk in het contrast binnen het brede palet aan muziekstijlen op festivals, van ‘Vieilles Charrues’ tot ‘Rock en Seine’, of van ‘Jazz sous les Pommiers’ tot ‘Jazz Nancy Pulsations’, maar ook van ‘Hellfest’ tot ‘Transmusicales’. In 2011 richtte hij met Louise Bardet YASTA op. Samen met hun geïnspireerde en toegewijde team hebben zij sinds 2011 een hele rist vernieuwende en competitieve opnamesystemen ontwikkeld, naast kostenefficiënte installaties die zich vlot inpassen in eender welke situatie. Gebruik makend van dat soort instrumentarium spitst YASTA jaarlijks zijn oren op zo’n 200 live muziekmixes voor artiesten zoals PJ Harvey, Lenny Kravitz, de Pixies, Nathalie Stutzmann, Nicholas Angelich... Sommige van die artistieke samenwerkingen mondden uit in de productie van commerciële dvd’s: Melody Gardot, Eddy Mitchell, Scorpions, Soulfly, Dagoba, Jacques Higelin, Kendji Girac. En recent nog heeft Benoît ‘on air’ in 5.1 het concert van Eddy Mitchell gemixt, dat gelijktijdig in tal van bioscopen werd vertoond.
Contacteer ons voor al je feedback of commentaar op de AMBEO Music Blueprints of om je ervaringen met ons te delen in een expertverhaal.
Image Credit: Frank Loriou