Benoît Gilg

AMBEO – verhalen van experts

Benoît Gilg is oprichter van YASTA, samen met Louise Bardet. Met hun geïnspireerde en toegewijde team hebben zij sinds 2011 een hele rist vernieuwende en competitieve opnamesystemen ontwikkeld, naast kostenefficiënte installaties die zich vlot inpassen in eender welke situatie.

Ik mix 3D audio alsof ik een ballon vol klank aan het opblazen ben. Al jaren ben ik gefascineerd door ruimte, akoestische ruimte. Ik heb er behoorlijk lang over gedaan om het onderscheid te maken tussen ruimte en de multimicromix, onafhankelijk van het formaat. Om in mono de akoestische ruimte te vinden is voor mij de referentie. Daar komt immers specifiek compositiewerk bij kijken, in combinatie met geluidbewerkingstechnieken. Na jaren ervaring te hebben opgedaan met het opnemen van geluidsbronnen, voornamelijk muzikaal, met gekoppelde stereo-opnametechnieken, kon ik uiteindelijk die twee concepten uiteenhouden. Mochten er toen al smartphones bestaan hebben dan had ik me daar dolenthousiast heel wat zoekwerk mee bespaard, door gebruik te maken van de ‘Recording Tools’-app van Neumann die een handige hulp is bij het opstellen van stereomicrofoons. 3D audio is een uitbreiding die een behoorlijk onvoorstelbare fysiologische ervaring biedt. Ik begon die te verkennen via film- en bioscoopwerk, aangezien ik vaak gevraagd werd om concerten in 5.1 en 7.1 te mixen. Ondertussen ben ik privé ook met 3D 11.1 en 9.1 gaan experimenteren. Mijn zoektocht bij het mixen van ‘muziek’ gaat in essentie naar het vermengen van een frontale of ruwe laag van het podium met een tweede dimensie van ruimtelijke informatie, die akoestisch gedacht is en de meerkanaalssluier vormt. Die twee lagen worden afhankelijk van de stijl van de muziek min of meer samen bewerkt. De meerkanaalssluier bij versterkte poprock wordt gevormd door bijkomende microfoons die verder van de bron op bepaalde instrumenten gericht staan en waarvan het signaal eventueel ook wat meer verstrooid wordt.

„Zodra de verbinding met de muziek er is ervaart men de sound van een echte live muziekzaal.“
Benoît Gilg

Wat het publiek en de concertzaal betreft is de idee om een akoestische indruk weer te geven van de ruimte, met bijkomende micro’s voor het publiek. De cube is het gedroomde hulpmiddel voor het registreren van die impressie van de omgeving waar het evenement plaatsvindt. Op het moment dat die aan de muziekmix toegevoegd wordt ontstaat de mogelijkheid om een realistische ervaring van het live concert over te brengen. Dat helpt om de luisteraar, met een verbeterde klankkleur vooraan en een krachtigere impact bij versterkte muziek, in de show binnen te trekken. Die ervaring met de cube is een van mijn recentere ontdekkingen. De komende maanden ga ik benutten om grondiger te experimenteren met verschillende kleuren van microfoons, zoals de D01, of Neumanns KMD-reeks, die onmiskenbare dynamische voordelen bieden.

Over Benoît Gilg

Benoît Gilg is al ruim de helft van zijn nog jonge leven met klank en geluid bezig. Na een carrièrestart waarbij hij samenwerkte met de rijzende sterren van de Parijse free jazz en met name Akosh.S Unit opnam, besloot hij bredere horizonten te verkennen. Hij werd verantwoordelijk voor de monitormix tijdens de tournees van Mireille Mathieu en Juliette Greco en ontwikkelde op die manier een groot aanpassingsvermogen. Daarop zette Benoît zijn eerste stappen in de filmwereld, ook daar weer op zoek naar nieuwe ervaringen. Hij werkte onder meer mee aan ‘Seaside’ van Julie Lopez Curval (geluidsmontage) en ‘To Be and to Have’ van Nicolas Philibert (muziekopname). Zijn passie voor muziekoptredens bleef ondertussen overeind en hij keerde uiteindelijk terug naar zijn eerste liefde: die voor de live muziek.
In 2004 begon Benoît te werken met Sombrero and Co, waar hij al gauw de leiding kreeg over de broadcastklank voor muziekfestivals (Arte, MCM, M6, radio, internet…). Inspiratie vond hij in Frankrijk in het contrast binnen het brede palet aan muziekstijlen op festivals, van ‘Vieilles Charrues’ tot ‘Rock en Seine’, of van ‘Jazz sous les Pommiers’ tot ‘Jazz Nancy Pulsations’, maar ook van ‘Hellfest’ tot ‘Transmusicales’. In 2011 richtte hij met Louise Bardet YASTA op. Samen met hun geïnspireerde en toegewijde team hebben zij sinds 2011 een hele rist vernieuwende en competitieve opnamesystemen ontwikkeld, naast kostenefficiënte installaties die zich vlot inpassen in eender welke situatie. Gebruik makend van dat soort instrumentarium spitst YASTA jaarlijks zijn oren op zo’n 200 live muziekmixes voor artiesten zoals PJ Harvey, Lenny Kravitz, de Pixies, Nathalie Stutzmann, Nicholas Angelich... Sommige van die artistieke samenwerkingen mondden uit in de productie van commerciële dvd’s: Melody Gardot, Eddy Mitchell, Scorpions, Soulfly, Dagoba, Jacques Higelin, Kendji Girac. En recent nog heeft Benoît ‘on air’ in 5.1 het concert van Eddy Mitchell gemixt, dat gelijktijdig in tal van bioscopen werd vertoond.

Over Benoît Gilg

Expertverhalen voor luidspreker

Paul Geluso

Paul Geluso wordt in honderden muziek- en filmproducties erkend als mix engineer, mastering engineer, producer en musicus. Als componist en geluidsontwerper wordt zijn muziek internationaal ten gehore gebracht met ondersteuning vanuit de Raad voor de Kunst van de staat New York (New York State Council for the Arts) en Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank is een Poolse geluidstechnicus en muziekproducente. Ze studeerde muziekproductie en geluidsontwerp aan de Fryderyk Chopin Muziekacademie in Warschau. Nadat zij in 1989 haar middelbareschooldiploma behaalde, begon ze een carrière als freelance geluidstechnicus, opnamemanager en muziekproducente – eerst in Warschau, later in Zwitserland en Duitsland. Sinds 1993 geeft ze les in opnametechniek aan de FHNW Muziekacademie in Basel, Zwitserland, waar ze ook woont.

Benoît Gilg

Benoît Gilg is nog jong, maar is al meer dan de helft van zijn leven bezig met geluid. Na de start van zijn carrière waarbij hij samenwerkt met opkomende sterren uit de Parijse vrije jazz en Akosh.S Unit opneemt, besluit hij zijn horizon te verbreden door zich tijdens de tours van Mireille Mathieu en Juliette Greco over de monitor-mixen te ontfermen. Zo ontwikkelt hij veelzijdig aanpasbare kwaliteiten.

Dan Shores

Daniel Shores, 3 keer genomineerd voor een GRAMMY®, is zijn professionele leven begonnen bij Sono Luminus. Hij was er achtereenvolgens assistent, naderhand geluidsingenieur en uiteindelijk hoofd van het platenlabel Sono Luminus. Door wijzigingen in de structuur van de onderneming kan Daniel nu opnieuw bezig met wat hij het liefste doet en dat is de geluidstechniek. Daniel focust al jaren op zijn liefde voor de perfecte sound en streeft naar zo zuiver mogelijke muziekopnamen die de uiteindelijke luisteraar de aangenaamste interactie met de muziek garanderen.

György Mohai

György Mohai is geluidstechnicus, geluidmixer en geluidsontwerper in Boedapest, Hongarije. Hij is een belangrijke schakel binnen de nieuwe generatie van jonge Hongaarse geluidstechnici. Hij houdt zich al van jongs af aan bezig met muziekstudie en ging naar de Faculteit voor Jazz-zang aan het Kőbánya Conservatorium, een instelling voor voortgezet onderwijs waar veel beroemde Hongaarse musici vandaan komen. In 2010 behaalde hij een bachelorsdiploma als Sound Director aan de Universiteit voor Theater en Film, waar hij nog vaak terugkeerde om les te geven.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, meisjesnaam Schwarz, is een geluidstechnicus en producer van akoestische muziek voor radio, televisie en de muziekindustrie. Ze kreeg verscheidene Duitse en internationale nominaties en prijzen voor haar werk, waaronder twee Echo Klassik Awards, de Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, een Grammy-nominatie en ga zo maar door.

Contacteer ons

Contacteer ons voor al je feedback of commentaar op de AMBEO Music Blueprints of om je ervaringen met ons te delen in een expertverhaal.

Image Credit: Frank Loriou

Newsletter subscription