Dan Shores

AMBEO expertverhalen

Daniel Shores, 3 keer genomineerd voor een GRAMMY®, is zijn professionele leven begonnen bij Sono Luminus. Hij was er achtereenvolgens assistent, naderhand geluidsingenieur en uiteindelijk hoofd van het platenlabel Sono Luminus.

Bij een van mijn recentste opdrachten had ik het onvervalste genoegen om de Sennheiser MKH 800 Twins te kunnen uitproberen tijdens een opname met het Iceland Symphony Orchestra in Reykjavik. Dat is een volstrekt nieuwe ervaring voor mij geworden, zowel met het ensemble als met de microfoons en ik mag zeggen dat ik ze met het brede dynamische bereik van de muziek en de configuratie van het orkest duchtig op de proef heb gesteld.

Voor deze opname heb ik full immersive surround gebruikt, met de bedoeling om ze uit te brengen op Pure Audio Blu-ray in 9.1 Auro-3D en Dolby Atmos. De opstelling heb ik tot stand gebracht door gebruik te maken van een centrale rij van microfoons en daar in een perfecte cirkel van 360° het ensemble rond te plaatsen.

„We huurden Sennheisers microfoonkit van vijf voor de basislaag van onze hoofdlijn (een microfoon voor elke speaker in een standaard 5.1-setup).“
Dan Shores

Terwijl ik het pakket nog maar opende was ik al onder de indruk van de verpakking van de componenten. En dat geldt voor alles in de bouw en het ontwerp, gaande van de microfoon tot de schokdempende ophanging en de bijgevoegde kabel die je toegang geeft tot allebei de capsules van de microfoon. Mijn enige verwarring omtrent de kabel had betrekking op het ontbreken van de overeenstemmende markeringen om te weten welke draad voor en welke achter was, hoewel dat bij het aansluiten al snel duidelijk werd.

Ik nam het orkest op in 352.8kHz DXD-resolutie in de loop van 5 dagen, aan een tempo van één sessie per dag. We namen elke dag een ander stuk op en voor elk stuk was de opstelling van het orkest weer anders. Soms zat het koper vooraan, soms de blazers achterin en we hebben strijkers en kopers ook wel eens door elkaar rond de micro’s gezet om het unieke effect tot stand te brengen dat de componist voor ogen stond. Wat mij het meeste wist te bekoren aan de prestaties van de 800 Twin is dat ze altijd even enthousiast bleven slikken en verwerken wat ik ze toegooide, eender hoe het ensemble nu weer opgesteld zat. Hun klank was vol, transparant en gedetailleerd maar bleef niettemin muzikaal, zonder al te klinisch te worden. Waar de muziek pianissimo moest zijn bleven ze schitterende details weergeven en ook waar fortissimo stond kregen we de gewenste impact, terwijl het toch overal perfect natuurlijk bleef klinken.

Ik gebruikte de microfoons in Omni-modus, wat vrij gemakkelijk op te stellen bleek in het DAW-montagesysteem, gewoon door de beide kanalen te routen, aangezien je de input krijgt van beide capsules, naar dezelfde panningpositie op hetzelfde volume. En hoewel ik ze in de uiteindelijke mix dan toch ongewijzigd liet, deels vanwege ons krappe tijdschema en de bizarre orkestopstellingen waar we voor gingen, was ik heel blij met het besef dat ik tijdens de postproductiefase over de flexibiliteit kon beschikken om indien nodig, gebruik makende van de AMBEO plugin, het patroon te wijzigen.

Het was zalig om met de 800 Twins te mogen experimenteren en ik kan ze al mijn collega’s met plezier aanraden. Ik kijk ernaar uit om ze in de toekomst ook uit te proberen met kleinere ensembles en solo-instrumenten.

Over Dan Shores

Daniel Shores, 3 keer genomineerd voor een GRAMMY®, is zijn professionele leven begonnen bij Sono Luminus. Hij was er achtereenvolgens assistent, naderhand geluidsingenieur en uiteindelijk hoofd van het platenlabel Sono Luminus. Door wijzigingen in de structuur van de onderneming kan Daniel nu opnieuw bezig met wat hij het liefste doet en dat is de geluidstechniek. Daniel focust al jaren op zijn liefde voor de perfecte sound en streeft naar zo zuiver mogelijke muziekopnamen die de uiteindelijke luisteraar de aangenaamste interactie met de muziek garanderen.

Daniel heeft ruim 150 commercieel verkrijgbare platen opgenomen voor Sono Luminus, Steinway en Sons, Naxos, Delos en tal van andere labels en daarbij altijd een liefde en een focus aan de dag gelegd voor surround-geluid. Jarenlang heeft hij gewerkt in 5.1, 7.1, 9.1 en nu 11.1 voor commerciële producties die de thuisconsument het gevoel moeten geven een nieuwe en unieke luisterervaring te beleven.

Wanneer hij niet in de studio te vinden is geeft Daniel als assistent-professor aan de afdeling Muziekopname en Productietechnologie van de Shenandoah University les in locatieopnamen, surround sound en basistechnieken masteropnamen. Daniel is ook zelf muzikant. Zijn muzikale leven begon hij als klassiek en jazzpianist en -percussionist maar nu houdt hij het op jazz en rock en tokkelt op bas, gitaar en mandoline, om maar de gebruikelijkste instrumenten te noemen.

Over Dan Shores

Expertverhalen voor luidspreker

Paul Geluso

Paul Geluso wordt in honderden muziek- en filmproducties erkend als mix engineer, mastering engineer, producer en musicus. Als componist en geluidsontwerper wordt zijn muziek internationaal ten gehore gebracht met ondersteuning vanuit de Raad voor de Kunst van de staat New York (New York State Council for the Arts) en Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank is een Poolse geluidstechnicus en muziekproducente. Ze studeerde muziekproductie en geluidsontwerp aan de Fryderyk Chopin Muziekacademie in Warschau. Nadat zij in 1989 haar middelbareschooldiploma behaalde, begon ze een carrière als freelance geluidstechnicus, opnamemanager en muziekproducente – eerst in Warschau, later in Zwitserland en Duitsland. Sinds 1993 geeft ze les in opnametechniek aan de FHNW Muziekacademie in Basel, Zwitserland, waar ze ook woont.

Benoît Gilg

Benoît Gilg is nog jong, maar is al meer dan de helft van zijn leven bezig met geluid. Na de start van zijn carrière waarbij hij samenwerkt met opkomende sterren uit de Parijse vrije jazz en Akosh.S Unit opneemt, besluit hij zijn horizon te verbreden door zich tijdens de tours van Mireille Mathieu en Juliette Greco over de monitor-mixen te ontfermen. Zo ontwikkelt hij veelzijdig aanpasbare kwaliteiten.

Dan Shores

Daniel Shores, 3 keer genomineerd voor een GRAMMY®, is zijn professionele leven begonnen bij Sono Luminus. Hij was er achtereenvolgens assistent, naderhand geluidsingenieur en uiteindelijk hoofd van het platenlabel Sono Luminus. Door wijzigingen in de structuur van de onderneming kan Daniel nu opnieuw bezig met wat hij het liefste doet en dat is de geluidstechniek. Daniel focust al jaren op zijn liefde voor de perfecte sound en streeft naar zo zuiver mogelijke muziekopnamen die de uiteindelijke luisteraar de aangenaamste interactie met de muziek garanderen.

György Mohai

György Mohai is geluidstechnicus, geluidmixer en geluidsontwerper in Boedapest, Hongarije. Hij is een belangrijke schakel binnen de nieuwe generatie van jonge Hongaarse geluidstechnici. Hij houdt zich al van jongs af aan bezig met muziekstudie en ging naar de Faculteit voor Jazz-zang aan het Kőbánya Conservatorium, een instelling voor voortgezet onderwijs waar veel beroemde Hongaarse musici vandaan komen. In 2010 behaalde hij een bachelorsdiploma als Sound Director aan de Universiteit voor Theater en Film, waar hij nog vaak terugkeerde om les te geven.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, meisjesnaam Schwarz, is een geluidstechnicus en producer van akoestische muziek voor radio, televisie en de muziekindustrie. Ze kreeg verscheidene Duitse en internationale nominaties en prijzen voor haar werk, waaronder twee Echo Klassik Awards, de Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, een Grammy-nominatie en ga zo maar door.

Contacteer ons

Contacteer ons voor al je feedback of commentaar op de AMBEO Music Blueprints of om je ervaringen met ons te delen in een expertverhaal.

Newsletter subscription