György Mohai

AMBEO-expertverhalen

György Mohai is geluidstechnicus, geluidmixer en geluidsontwerper in Boedapest, Hongarije

Ik maakte voor het eerst kennis met de 3D AMBEO-opnametechnologie in september 2016, tijdens een Sound Expert Seminar dat door Sennheiser werd georganiseerd in Berlijn. We hadden de mazzel dat we naast het concept ook de MKH800Twin-microfoon en bijbehorende PlugIn konden bekijken. Er kwamen meteen flink wat nieuwe ideeën in me op over de technologie en de talloze manieren waarop ik die in mijn eigen werk zou kunnen toepassen.

Onlangs gebruikte ik deze microfoons om de soundtrack van Jupiter’s Moon op te nemen, een nieuwe film van Kornél Mundruczó die dit jaar op Cannes in première zal gaan en daar in de belangrijkste wedstrijd zal meedingen naar een Palme d’Or. (Muziek gecomponeerd door Jed Kurzel, bekend van Alien: Covenant, Macbeth, Assassin’s Creed) Ik kan zeggen dat ik met dit systeem zeer goede resultaten heb behaald.

„De Sennheiser MKH800Twin-microfoons bieden een briljante mapping van de akoestische ruimte en het is fijn dat de band in de opnames een hechte eenheid vormt met de akoestische ruimte in de mix.“
György Mohai

De nieuwe uitrusting van Sennheiser maakt het bijzonder gemakkelijk om van de opname een traditionele mix te creëren die compatibel is met 5.1 of Dolby Atmos of stereo-mix – afhankelijk van het platform waarop de soundtrack zal worden gepresenteerd (bioscoop, dvd, televisie). Het is een grote opluchting dat we het opnamepatroon van de microfoons niet tijdens het opnemen hoeven te bepalen, maar dat we het meest geschikte patroon later, tijdens postproductie, kunnen kiezen. Zelfs tijdens het mix-proces kan dat nog. Zo kunnen we per mix die bedoeld is voor een bepaalde toepassing een ander opnamepatroon gebruiken.

De Sennheiser MKH800Twin-microfoons bieden een extreem heldere en gedetailleerde geluidsweergave, ik vind het fascinerend om hiermee nagenoeg alle instrumenten of bands op te kunnen nemen. Deze microfoons bieden de gebruikelijke uitmuntende verhouding tussen signaal en storing van Sennheiser.

Tijdens onze eerste sessies met de Sennheiser MKH800Twin-microfoons maakten we gebruik van de AMBEO Square-opstelling. Maar ik werd al snel nieuwsgierig naar wat er nog meer kon worden bereikt met onze nu al veelbelovende resultaten, door een andere opstelling te gebruiken dan de standaard. Naast het toepassen van de aanbevolen microfoonposities, probeerde ik de microfoons uit in spot-positionering en in een Decca Tree. Ik heb verschillende opstellingen getest bij het opnemen van strijkkwartetten, solo-instrumenten en klassieke zang. Globaal gezien, heb ik de ervaring dat het systeem een opwindende veelzijdigheid biedt voor iedere opstelling, des te meer daar het mogelijk is het opnamepatroon van de microfoons later aan te passen, zodat het ruwe materiaal klaar is om iedere technische of artistieke uitdaging aan te gaan die zich later voordoet.

AMBEO-opnames voor de film “Jupiter’s Moon”

Over György Mohai

György Mohai is geluidstechnicus, geluidmixer en geluidsontwerper in Boedapest, Hongarije. Hij is een belangrijke schakel binnen de nieuwe generatie van jonge Hongaarse geluidstechnici. Hij houdt zich al van jongs af aan bezig met muziekstudie en ging naar de Faculteit voor Jazz-zang aan het Kőbánya Conservatorium, een instelling voor voortgezet onderwijs waar veel beroemde Hongaarse musici vandaan komen. In 2010 behaalde hij een bachelorsdiploma als Sound Director aan de Universiteit voor Theater en Film, waar hij nog vaak terugkeerde om les te geven.

Zijn carrière begon hij als freelance geluidstechnicus (monitor en FOH) voor vaste bands en orkesten, en hij werd ook ingehuurd door de grootste live/PA-bedrijven van Hongarije. In 2004 richtte hij zijn eigen PA-bedrijf op.

Momenteel is hij een van de drukste Hongaarse geluidstechnici, en werkt hij regelmatig als Chief Sound Engineer voor de grootste Hongaarse evenementen die bijna alle genres livemuziek beslaan (Bobby McFerrin, José Cura, Ramón Vargas, Andrea Rost and Erika Miklósa) en theaterprojecten (Shrek, West Side Story, Into the Woods, Blues Brothers and István a Király).

György werkte ook mee aan verschillende filmproducties. Om er maar eentje te noemen: als Communication-System Engineer speelde hij een belangrijke rol in het audioteam van The Martian, een film die naast andere prijzen en nominaties specifiek voor geluid, in 2015 ook in alle geluidscategorieën voor een Oscar werd genomineerd.

Onlangs heeft hij naast zijn PA-bedrijf ook een eigen geluidsstudio onder de naam Pannónia Hangstúdió opgericht. Met deze faciliteit wil hij een brug slaan tussen al zijn uiteenlopende professionele interesses, en werkt hij dagelijks aan allerlei producties op gebied van muziek, theater en film.

Over György Mohai

Expertverhalen voor luidspreker

Paul Geluso

Paul Geluso wordt in honderden muziek- en filmproducties erkend als mix engineer, mastering engineer, producer en musicus. Als componist en geluidsontwerper wordt zijn muziek internationaal ten gehore gebracht met ondersteuning vanuit de Raad voor de Kunst van de staat New York (New York State Council for the Arts) en Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank is een Poolse geluidstechnicus en muziekproducente. Ze studeerde muziekproductie en geluidsontwerp aan de Fryderyk Chopin Muziekacademie in Warschau. Nadat zij in 1989 haar middelbareschooldiploma behaalde, begon ze een carrière als freelance geluidstechnicus, opnamemanager en muziekproducente – eerst in Warschau, later in Zwitserland en Duitsland. Sinds 1993 geeft ze les in opnametechniek aan de FHNW Muziekacademie in Basel, Zwitserland, waar ze ook woont.

Benoît Gilg

Benoît Gilg is nog jong, maar is al meer dan de helft van zijn leven bezig met geluid. Na de start van zijn carrière waarbij hij samenwerkt met opkomende sterren uit de Parijse vrije jazz en Akosh.S Unit opneemt, besluit hij zijn horizon te verbreden door zich tijdens de tours van Mireille Mathieu en Juliette Greco over de monitor-mixen te ontfermen. Zo ontwikkelt hij veelzijdig aanpasbare kwaliteiten.

Dan Shores

Daniel Shores, 3 keer genomineerd voor een GRAMMY®, is zijn professionele leven begonnen bij Sono Luminus. Hij was er achtereenvolgens assistent, naderhand geluidsingenieur en uiteindelijk hoofd van het platenlabel Sono Luminus. Door wijzigingen in de structuur van de onderneming kan Daniel nu opnieuw bezig met wat hij het liefste doet en dat is de geluidstechniek. Daniel focust al jaren op zijn liefde voor de perfecte sound en streeft naar zo zuiver mogelijke muziekopnamen die de uiteindelijke luisteraar de aangenaamste interactie met de muziek garanderen.

György Mohai

György Mohai is geluidstechnicus, geluidmixer en geluidsontwerper in Boedapest, Hongarije. Hij is een belangrijke schakel binnen de nieuwe generatie van jonge Hongaarse geluidstechnici. Hij houdt zich al van jongs af aan bezig met muziekstudie en ging naar de Faculteit voor Jazz-zang aan het Kőbánya Conservatorium, een instelling voor voortgezet onderwijs waar veel beroemde Hongaarse musici vandaan komen. In 2010 behaalde hij een bachelorsdiploma als Sound Director aan de Universiteit voor Theater en Film, waar hij nog vaak terugkeerde om les te geven.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, meisjesnaam Schwarz, is een geluidstechnicus en producer van akoestische muziek voor radio, televisie en de muziekindustrie. Ze kreeg verscheidene Duitse en internationale nominaties en prijzen voor haar werk, waaronder twee Echo Klassik Awards, de Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, een Grammy-nominatie en ga zo maar door.

Contacteer ons

Contacteer ons voor al je feedback of commentaar op de AMBEO Music Blueprints of om je ervaringen met ons te delen in een expertverhaal.

Newsletter subscription