Małgorzata Albińska-Frank

AMBEO expertverhalen

Małgorzata Albińska-Frank is een Poolse geluidstechnicus en muziekproducente. Ze studeerde muziekproductie en geluidsontwerp aan de Fryderyk Chopin Muziekacademie in Warschau.

De eerste vereiste voor mijn opnames van klassieke muziek is dat ruimte en muziek samenwerken om een gezamenlijke functie te vervullen. Dit betekent dat muziek die wordt opgevoerd altijd in een akoestisch geschikte ruimte thuishoort. Bij het opnemen van audio in 3D, met alle bijkomende technische mogelijkheden, wil ik mijn luisteraar op een stoel in die ruimte zetten. Daarvandaan kan het publiek het muzikale optreden waarnemen. Tijdens de opname probeer ik de akoestische situatie te vertolken, of te ‘documenteren’, om dit door te kunnen geven aan de luisteraar. Dit omvat ook het feit dat een solozanger hoger staat dan een piano, of dat een percussionist in een orkest hoger staat dan de strijkers en blaasinstrumenten. Bij een concert hoort het publiek dit onbewust. Het draagt bij aan de waarneming van de luistersituatie van een echt concert. Het positioneren van 9.1-speakers maakt het mogelijk om deze geluidssituatie na te bootsen.

„Bij een concert hoort het publiek dit onbewust. Het draagt bij aan de waarneming van de luistersituatie van een echt concert.“
Malgorzata Albinska

Maar het gaat verder. Als de luisteraar verder naar voren zit, in plaats van in het midden van de zaal, hoort hij of zij meer direct geluid. Als hij of zij achter in de zaal zit, dichter bij de luidsprekers die daar hangen, hoort hij of zij meer van het diffuse veld. Dit komt overeen met de realiteit van een concert of muziekoptreden in een bepaalde ruimte. Het doel is dus om deze natuurlijke omstandigheden in kaart te brengen middels de plaatsing van de microfoons. Bij het maken van 3D-opnames, plaats ik de microfoons als volgt: 8 microfoons met omnidirectioneel opnamepatroon voor het omgevingsgeluid en de gebruikelijke hoofd- en spotmicrofoons, zoals bij stereo-opnames, terwijl het type en opnamepatroon ervan wordt bepaald door de geluidsbron. Ik plaats de microfoons voor omgevingsgeluid op een manier die overeenkomt met de plaatsing van luidsprekers voor de weergave van 3D-geluid. Dit heeft vooral invloed op de plaatsing van de microfoons op verticaal en horizontaal niveau. Dit houdt in dat ik statieven neerzet in de vier hoeken van de ruimte, afhankelijk van de positie van de muzikanten. Op ieder statief plaats ik twee microfoonparen op twee niveaus. Voor het hoge niveau, hangt de microfoon op minimaal 4 meter hoogte. De verticale en horizontale afstanden tussen de microfoons moeten op gehoor worden vastgesteld, dit hangt af van de afmetingen van de ruimte en de aankleding ervan. Uit mijn ervaring blijkt wel dat je het beste tenminste 5 meter horizontale afstand moet aanhouden en 1 meter voor het verticale niveau, om een geluid te creëren dat echt alles omsluit. De inhoud van en correlaties tussen de signalen spelen hier een doorslaggevende rol: de afstand (van de microfoons) tot de bron (zowel horizontaal als verticaal), de afstand tussen voor en achter, de afstand tussen links en rechts. Het is een kwestie van klankkleur en de proporties tussen de directe en diffuse geluidsvelden.

Wanneer het aankomt op het afbeelden van de geluidsbron, werk ik normaliter met een Straus-combinatie van omnidirectionele en cardioïde microfoons als hoofdmicrofoon. Aangezien ik zonder middelpunt werk, maar wel de stabiliteit van de bronnen wil waarborgen, heb ik meer spotmicrofoons nodig dat ik normaal gesproken gebruik voor een stereo-opname. Voor 3D-opnames maak ik daar bewust gebruik van zodat ik alle stabiliteit, klankkleur en contouren van de instrumenten kan behouden tijdens de nabewerking.

Over Malgorzata

Małgorzata Albińska-Frank is een Poolse geluidstechnicus en muziekproducente. Ze studeerde muziekproductie en geluidsontwerp aan de Fryderyk Chopin Muziekacademie in Warschau. Nadat zij in 1989 haar middelbareschooldiploma behaalde, begon ze een carrière als freelance geluidstechnicus, opnamemanager en muziekproducente – eerst in Warschau, later in Zwitserland en Duitsland. Sinds 1993 geeft ze les in opnametechniek aan de FHNW Muziekacademie in Basel, Zwitserland, waar ze ook woont.

Vanwege haar fascinatie met klassieke muziek, akoestiek en het akoestische geluid van instrumenten, heeft ze zich gespecialiseerd in het opnemen en produceren van middeleeuwse muziek, alsook klassieke en moderne muziek. In 1995 opende zij haar eigen opnamestudio, arton, in Basel.

Ze werkt met gerenommeerde muzikanten samen voor diverse muziekgezelschappen, labels, festivals en radiostations. Naast haar vakkundigheid, waarderen haar klanten vooral ook haar uiterst gevoelige gehoor, gevoel voor klankkleur en geluidsontwerp, en haar kunstzinnige insteek.

Haar opnames kenmerken zich door een hoge geluidskwaliteit en muzikaliteit.

Over Malgorzata

Expertverhalen voor luidspreker

Paul Geluso

Paul Geluso wordt in honderden muziek- en filmproducties erkend als mix engineer, mastering engineer, producer en musicus. Als componist en geluidsontwerper wordt zijn muziek internationaal ten gehore gebracht met ondersteuning vanuit de Raad voor de Kunst van de staat New York (New York State Council for the Arts) en Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank is een Poolse geluidstechnicus en muziekproducente. Ze studeerde muziekproductie en geluidsontwerp aan de Fryderyk Chopin Muziekacademie in Warschau. Nadat zij in 1989 haar middelbareschooldiploma behaalde, begon ze een carrière als freelance geluidstechnicus, opnamemanager en muziekproducente – eerst in Warschau, later in Zwitserland en Duitsland. Sinds 1993 geeft ze les in opnametechniek aan de FHNW Muziekacademie in Basel, Zwitserland, waar ze ook woont.

Benoît Gilg

Benoît Gilg is nog jong, maar is al meer dan de helft van zijn leven bezig met geluid. Na de start van zijn carrière waarbij hij samenwerkt met opkomende sterren uit de Parijse vrije jazz en Akosh.S Unit opneemt, besluit hij zijn horizon te verbreden door zich tijdens de tours van Mireille Mathieu en Juliette Greco over de monitor-mixen te ontfermen. Zo ontwikkelt hij veelzijdig aanpasbare kwaliteiten.

Dan Shores

Daniel Shores, 3 keer genomineerd voor een GRAMMY®, is zijn professionele leven begonnen bij Sono Luminus. Hij was er achtereenvolgens assistent, naderhand geluidsingenieur en uiteindelijk hoofd van het platenlabel Sono Luminus. Door wijzigingen in de structuur van de onderneming kan Daniel nu opnieuw bezig met wat hij het liefste doet en dat is de geluidstechniek. Daniel focust al jaren op zijn liefde voor de perfecte sound en streeft naar zo zuiver mogelijke muziekopnamen die de uiteindelijke luisteraar de aangenaamste interactie met de muziek garanderen.

György Mohai

György Mohai is geluidstechnicus, geluidmixer en geluidsontwerper in Boedapest, Hongarije. Hij is een belangrijke schakel binnen de nieuwe generatie van jonge Hongaarse geluidstechnici. Hij houdt zich al van jongs af aan bezig met muziekstudie en ging naar de Faculteit voor Jazz-zang aan het Kőbánya Conservatorium, een instelling voor voortgezet onderwijs waar veel beroemde Hongaarse musici vandaan komen. In 2010 behaalde hij een bachelorsdiploma als Sound Director aan de Universiteit voor Theater en Film, waar hij nog vaak terugkeerde om les te geven.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, meisjesnaam Schwarz, is een geluidstechnicus en producer van akoestische muziek voor radio, televisie en de muziekindustrie. Ze kreeg verscheidene Duitse en internationale nominaties en prijzen voor haar werk, waaronder twee Echo Klassik Awards, de Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, een Grammy-nominatie en ga zo maar door.

Contacteer ons

Contacteer ons voor al je feedback of commentaar op de AMBEO Music Blueprints of om je ervaringen met ons te delen in een expertverhaal.

De velden met een *, moeten verplicht worden ingevuld

Image Credit: Nicolas Büchi / ZHdK Cast

Newsletter subscription