Paul Geluso

AMBEO expertverhalen

Paul Geluso wordt in honderden muziek- en filmproducties erkend als mix engineer, mastering engineer, producer en musicus. Als componist en geluidsontwerper wordt zijn muziek internationaal ten gehore gebracht met ondersteuning vanuit de Raad voor de Kunst van de staat New York (New York State Council for the Arts) en Meet The Composer.

Aan NYU, de New York University, gebruiken we de AMBEO Cube sinds de Sennheiser Twin-microfoon op de markt kwam. We vertrouwen op deze hoogwaardige 3D-audiotechnologie voor het vastleggen van livemuziekoptredens in concertzalen, kerken en studio’s. Voor monitoring gebruiken we een 9.1 full-range playbacksysteem waarbij doorgaans elk microfoonsignaal respectievelijk naar één spreker wordt gestuurd. Om dat voor elkaar te krijgen, werken we met een toegewijd centraal kanaal naast de 8-kanaals Cube voor de kanalen links, rechts, links surround, rechts surround, links hoog, rechts hoog, links hoog surround en rechts hoog surround. Het signaal van de sub-woofer kan ook van het centrale kanaal worden afgeleid. Ondersteunende microfoonsignalen kunnen met de Cube-signalen worden gemixt waarbij een geschikte tijdsvertraging wordt gebruikt om ongewenste kamfiltereffecten te voorkomen.

„De Cube levert een geweldig 3D-geluidsbeeld bij weergave in een immersieve luisteromgeving.“
Paul Geluso

Op NYU wordt het Cube-systeem uitvoerig gebruikt om hi-res 3D-geluid te verzamelen voor Tonmeister-lessen en onderzoeksprojecten. Naast de tetrahedrale en op Z-microfoons gebaseerde technologie die NYU inzet, is de Cube een audiostandaard geworden voor 3D.

Als aanvulling op de populaire stereo-opnametechniek met gespreid microfoonpaar (bekend als AB), is de Cube in staat om genuanceerde informatie over level, klankkleur en tijd van aankomst flexibel vast te leggen in stereo, surround en hoogtevelden – een unieke eigenschap. Het polaire patroon van elke Twin-microfoon kan gemakkelijk live of tijdens de nabewerking worden aangepast, zodat de technicus verfijnde aanpassingen kan doen aan de verhouding tussen direct en diffuus geluid zonder de microfoons uit te wisselen of verplaatsen. De Cube levert een geweldig 3D-geluidsbeeld bij weergave in een immersieve luisteromgeving. Hiermee is het mogelijk om indrukwekkende virtuele audiobeelden te scheppen met ruimtelijkheid en een fantastische geluidskwaliteit.

Over Paul Geluso

Paul Geluso wordt in honderden muziek- en filmproducties erkend als mix engineer, mastering engineer, producer en musicus. Als componist en geluidsontwerper wordt zijn muziek internationaal ten gehore gebracht met ondersteuning vanuit de Raad voor de Kunst van de staat New York (New York State Council for the Arts) en Meet The Composer. Momenteel werkt hij fulltime voor de New York University, waar hij werkt aan de ontwikkeling van methodes voor het vastleggen van 3D-audio en postproductietechnieken waarbij hoogtekanalen in surround-systemen worden geïntegreerd. Geluso heeft als hoofd-geluidstechnicus gewerkt voor Harvestworks Digital Media Arts, Outpost Digital en als gastdocent aan het Bard College het Peabody-conservatorium van de Johns Hopkins-universiteit. Hij behaalde zijn graad als Bachelor of Science in Electrical Engineering aan het New Jersey Institute of Technology, een Master of Music in Music Technologie aan de New York University en is een actief lid van de Audio Engineering Society.

Over Paul Geluso

Expertverhalen voor luidspreker

Paul Geluso

Paul Geluso wordt in honderden muziek- en filmproducties erkend als mix engineer, mastering engineer, producer en musicus. Als componist en geluidsontwerper wordt zijn muziek internationaal ten gehore gebracht met ondersteuning vanuit de Raad voor de Kunst van de staat New York (New York State Council for the Arts) en Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank is een Poolse geluidstechnicus en muziekproducente. Ze studeerde muziekproductie en geluidsontwerp aan de Fryderyk Chopin Muziekacademie in Warschau. Nadat zij in 1989 haar middelbareschooldiploma behaalde, begon ze een carrière als freelance geluidstechnicus, opnamemanager en muziekproducente – eerst in Warschau, later in Zwitserland en Duitsland. Sinds 1993 geeft ze les in opnametechniek aan de FHNW Muziekacademie in Basel, Zwitserland, waar ze ook woont.

Benoît Gilg

Benoît Gilg is nog jong, maar is al meer dan de helft van zijn leven bezig met geluid. Na de start van zijn carrière waarbij hij samenwerkt met opkomende sterren uit de Parijse vrije jazz en Akosh.S Unit opneemt, besluit hij zijn horizon te verbreden door zich tijdens de tours van Mireille Mathieu en Juliette Greco over de monitor-mixen te ontfermen. Zo ontwikkelt hij veelzijdig aanpasbare kwaliteiten.

Dan Shores

Daniel Shores, 3 keer genomineerd voor een GRAMMY®, is zijn professionele leven begonnen bij Sono Luminus. Hij was er achtereenvolgens assistent, naderhand geluidsingenieur en uiteindelijk hoofd van het platenlabel Sono Luminus. Door wijzigingen in de structuur van de onderneming kan Daniel nu opnieuw bezig met wat hij het liefste doet en dat is de geluidstechniek. Daniel focust al jaren op zijn liefde voor de perfecte sound en streeft naar zo zuiver mogelijke muziekopnamen die de uiteindelijke luisteraar de aangenaamste interactie met de muziek garanderen.

György Mohai

György Mohai is geluidstechnicus, geluidmixer en geluidsontwerper in Boedapest, Hongarije. Hij is een belangrijke schakel binnen de nieuwe generatie van jonge Hongaarse geluidstechnici. Hij houdt zich al van jongs af aan bezig met muziekstudie en ging naar de Faculteit voor Jazz-zang aan het Kőbánya Conservatorium, een instelling voor voortgezet onderwijs waar veel beroemde Hongaarse musici vandaan komen. In 2010 behaalde hij een bachelorsdiploma als Sound Director aan de Universiteit voor Theater en Film, waar hij nog vaak terugkeerde om les te geven.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, meisjesnaam Schwarz, is een geluidstechnicus en producer van akoestische muziek voor radio, televisie en de muziekindustrie. Ze kreeg verscheidene Duitse en internationale nominaties en prijzen voor haar werk, waaronder twee Echo Klassik Awards, de Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, een Grammy-nominatie en ga zo maar door.

Contacteer ons

Contacteer ons voor al je feedback of commentaar op de AMBEO Music Blueprints of om je ervaringen met ons te delen in een expertverhaal.

De velden met een *, moeten verplicht worden ingevuld

Image Credit: Nicolas Büchi / ZHdK Cast

Newsletter subscription