Ulrike Schwarz Anderson

AMBEO-expertverhalen

Ulrike Anderson, meisjesnaam Schwarz, is een geluidstechnicus en producer van akoestische muziek voor radio, televisie en de muziekindustrie.

Opnemen van het Chelsea Music Festival 2017 in AMBEO 3D-audio bood ons de perfecte gelegenheid om de recentste immersieve audiotechnologie van Sennheiser uit te proberen. We hadden ook de vorige editie van het festival bijgewoond en wisten dus dat we optredens van wereldklasse mochten verwachten. De belangrijkste locatie voor die optredens was de kathedraalachtige ruimte van de Duits-Lutheraanse St.-Pauluskerk, in de jaren 1980 en 1990 een bekende plek voor audiofiele opnamen van klassieke muziek en jazz en tegelijk een akoestisch aangenaam klinkende en wonderlijk intieme plaats. Mijn man en collega Jim Anderson en ikzelf hadden kennisgemaakt met het AMBEO-formaat in de Sennheiser pop-upwinkel in SoHo. We hadden ons daar toen al meteen gerealiseerd dat het

„perfect zou zijn voor de opnamen voor dit bijzondere evenement, door de manier waarop niet alleen klanken geregistreerd worden maar ook de energie en de ervaring van de ruimte waarin men zich tijdens het optreden bevindt.“
Ulrike Anderson

Onze opstelling voor het evenement omvatte de acht boven het publiek opgehangen microfoons die nodig zijn om de AMBEO-kubus te vormen, plus een bijkomend naar voor gericht A/B-stereopaar richting podium. Dat waren allemaal Sennheiser-microfoons en we hebben veel selecties gebruikt waarop we eerder al vertrouwd hadden bij tal van andere opnamen in allerhande formaten. Deze opstelling verschaft ons zowel het perspectief van het publiek, live aanwezig in de ruimte, maar ook een geoptimaliseerde opname dankzij de nabijere microfoons. En we behielden tal van opties om tijdens het mixen het beste naar boven te halen.

Met deze opstelling bereiken we gegarandeerd een grote getrouwheid. Vooral diep klinkende instrumenten komen duidelijk beter over als ze in 3D gebracht worden. Daarom verwacht ik dat zowel de optredens als de opnamen spectaculair zullen zijn. Zowel Jim als ikzelf hebben veel ervaring met 5.1 surround en ik heb, ruim tien jaar geleden al, in Japan zelfs een opleiding gevolgd in 22.2-systemen. AMBEO voelt voor ons aan als een boeiende stap voorwaarts in de wereld van 3D-audio. Met Sennheiser zo’n nieuwe dimensie verkennen is super en we kijken er geweldig naar uit om in de mix te duiken en er de magie van het Chelsea Music Festival uit op te diepen.

Over Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, meisjesnaam Schwarz, is een geluidstechnicus en producer van akoestische muziek voor radio, televisie en de muziekindustrie. Ze kreeg verscheidene Duitse en internationale nominaties en prijzen voor haar werk, waaronder twee Echo Klassik Awards, de Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, een Grammy-nominatie en ga zo maar door.

In oktober 2015 ontving ze op de 139e AES Convention in New York de Fellowship Award van de Audio Engineering Society (AES).
Ulrike Schwarz was AES-bestuurder van 2004 tot 2006.

Ulrike Anderson behaalde haar graad van ‘Tonmeister’ aan de Hochschule der Künste Berlin (Kunsthogeschool Berlijn). Ze heeft ook een Executive Master Bedrijfsbeheer in ‘Innovatie en Business Creation’ van de Technische Universität München. Tussen 2001 en 2015 was ze in dienst van de Bayerische Rundfunk, ook in het Duitse München. Ze werkte er als senior sound engineer voor grote orkestrale en jazzproducties. Momenteel zit ze in de oprichtingsfase van het productiehuis Anderson Audio New York, Inc.

Ulrike volgde een grondige opleiding in 5.1 surroundtechnieken bij Akira Fukada op het Nihon Hoso Kyokai (NHK), in Tokyo, Japan. In 2006 nam ze daar ook deel aan experimenten met 22.2 aan het Laboratorium voor Onderzoek en Ontwikkeling van het NHK, geleid door Kimio Hamasaki. Haar eerste 9.0-opname betrof het oratorium ‘Das Paradies und die Peri’ van Robert Schumann met het Beiers Radiosymfonieorkest onder leiding van Sir Simon Rattle, in de Herkulessaal in München in 2010. Die opname werd datzelfde jaar voorgesteld op de 40e internationale AES-conferentie ‘Spatial Audio – Sense the Sound of Space’ in Tokyo, Japan.

Ze heeft met het Beiers Radiosymfonieorkest en -koor ruim 50 orkestrale projecten in 5.0 surround sound opgenomen en live uitgezonden. Met het symfonieorkest van het Noorse Stavanger produceerde ze ook symfonische projecten in 5.1 surround sound en in 9.1 immersieve 3D-audio.

Over Ulrike Anderson

Expertverhalen voor luidspreker

Paul Geluso

Paul Geluso wordt in honderden muziek- en filmproducties erkend als mix engineer, mastering engineer, producer en musicus. Als componist en geluidsontwerper wordt zijn muziek internationaal ten gehore gebracht met ondersteuning vanuit de Raad voor de Kunst van de staat New York (New York State Council for the Arts) en Meet The Composer.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank is een Poolse geluidstechnicus en muziekproducente. Ze studeerde muziekproductie en geluidsontwerp aan de Fryderyk Chopin Muziekacademie in Warschau. Nadat zij in 1989 haar middelbareschooldiploma behaalde, begon ze een carrière als freelance geluidstechnicus, opnamemanager en muziekproducente – eerst in Warschau, later in Zwitserland en Duitsland. Sinds 1993 geeft ze les in opnametechniek aan de FHNW Muziekacademie in Basel, Zwitserland, waar ze ook woont.

Benoît Gilg

Benoît Gilg is nog jong, maar is al meer dan de helft van zijn leven bezig met geluid. Na de start van zijn carrière waarbij hij samenwerkt met opkomende sterren uit de Parijse vrije jazz en Akosh.S Unit opneemt, besluit hij zijn horizon te verbreden door zich tijdens de tours van Mireille Mathieu en Juliette Greco over de monitor-mixen te ontfermen. Zo ontwikkelt hij veelzijdig aanpasbare kwaliteiten.

Dan Shores

Daniel Shores, 3 keer genomineerd voor een GRAMMY®, is zijn professionele leven begonnen bij Sono Luminus. Hij was er achtereenvolgens assistent, naderhand geluidsingenieur en uiteindelijk hoofd van het platenlabel Sono Luminus. Door wijzigingen in de structuur van de onderneming kan Daniel nu opnieuw bezig met wat hij het liefste doet en dat is de geluidstechniek. Daniel focust al jaren op zijn liefde voor de perfecte sound en streeft naar zo zuiver mogelijke muziekopnamen die de uiteindelijke luisteraar de aangenaamste interactie met de muziek garanderen.

György Mohai

György Mohai is geluidstechnicus, geluidmixer en geluidsontwerper in Boedapest, Hongarije. Hij is een belangrijke schakel binnen de nieuwe generatie van jonge Hongaarse geluidstechnici. Hij houdt zich al van jongs af aan bezig met muziekstudie en ging naar de Faculteit voor Jazz-zang aan het Kőbánya Conservatorium, een instelling voor voortgezet onderwijs waar veel beroemde Hongaarse musici vandaan komen. In 2010 behaalde hij een bachelorsdiploma als Sound Director aan de Universiteit voor Theater en Film, waar hij nog vaak terugkeerde om les te geven.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, meisjesnaam Schwarz, is een geluidstechnicus en producer van akoestische muziek voor radio, televisie en de muziekindustrie. Ze kreeg verscheidene Duitse en internationale nominaties en prijzen voor haar werk, waaronder twee Echo Klassik Awards, de Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, Ars Acoustica, Diapason d’Or, een Grammy-nominatie en ga zo maar door.

Contacteer ons

Contacteer ons voor al je feedback of commentaar op de AMBEO Music Blueprints of om je ervaringen met ons te delen in een expertverhaal.

Newsletter subscription