Microfoonhygiëne

Hoe maak ik mijn microfoon schoon?
Het regent tegenwoordig tips om alles en nog wat te ontsmetten in de strijd tegen het coronavirus, maar hoe maak je nu het beste een microfoon, bodypackzender en microfoonontvanger schoon? We zijn geen virologen en we kunnen dus ook geen 100 % medisch onderbouwde adviezen verstrekken over het desinfecteren van technische uitrusting. Toch kunnen we een aantal praktische maatregelen voorstellen die helpen om jezelf en je naasten te beschermen. We hopen dat deze informatie je helpt om veilig je uitrusting te blijven gebruiken. Blijf gezond, is nog steeds het devies. Heb je hierover nog vragen dan kun je altijd je lokale Sennheiser-filiaal of -partner contacteren. We staan allemaal klaar om je te helpen.

Kan het virus zich mogelijk verspreiden via een microfoon?
Terwijl we spreken verlaten ook kleine vochtdeeltjes onze mond, samen met de uitgeademde lucht. Die speekseldruppeltjes kunnen zich ophopen in en op een windkap om een microfoon, zeker bij close-miking. Hoewel de kans klein is dat zulke druppeltjes zich losmaken van de windkap, kan niet uitgesloten worden dat een volgende spreker of zanger met de lippen de kap aanraakt en zo het virus oploopt, als de windkap inderdaad besmet was. Natuurlijk kan het virus zich ook verspreiden als je de windkap aanraakte, zonder de vereiste hygiënemaatregelen na te leven. De pas gebruikte windkap aanraken en daarna aan je gezicht komen kan al genoeg zijn om een infectie op te lopen.

Kan ik een plasticzak gebruiken als wegwerpkap voor mijn microfoon?
Ondanks het verlies aan klankkwaliteit zie je nu veel gebruikers de windkap van hun microfoon inpakken in een niet-doorlaatbare plasticzak, om ze niet telkens na gebruik te moeten schoonmaken. Ook die plasticzakken moeten echter na elk interview vervangen worden en ook hier gelden strikte hygiënemaatregelen. Pas in elk geval extra goed op met die plasticzakken. Ze zijn immers stijver dan een windkap, met het risico van dien op druppeltjes die ervan kunnen loskomen. Verwijder de zak dus voorzichtig en draai hem binnenstebuiten. In ideale omstandigheden draag je daarbij een mondkapje, een veiligheidsbril en twee paar wegwerphandschoenen boven elkaar, waarvan je het buitenste paar weggooit, samen met de gebruikte plasticzak.

Hoe kun je het beste het oppervlak van een toestel ontsmetten?
De wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt tegen het coronavirus uiteenlopende desinfecterende ontsmettingsproducten aan op basis van alcohol. Tijdens de standaard kwaliteitscontrole van onze producten, testen we hoe de oppervlakken van onze apparatuur reageren op ethanol- en isopropylalcohol. We kunnen echter het effect niet voorspellen van andere desinfecterende stoffen op onze producten. Test het middel daarom eerst uit op een kleiner stuk, vóór je het aanbrengt op het hele oppervlak. Let erop dat je alle relevante hygiënemaatregelen respecteert en was grondig de handen, om elk risico op infectie te voorkomen.

Kan een thermische behandeling helpen?
Onze windkappen bestaan meestal uit polyurethaanschuim. Dat is een temperatuurresistent materiaal, waarvan de natuurkundige eigenschappen nauwelijks veranderen bij temperaturen tot 100° C. Houd er echter rekening mee dat een ‘kookwas’ van 90°C gepaard gaat met een aanzienlijke mechanische en chemische belasting die bijvoorbeeld de logo-opdruk kan beschadigen. De windkap met de hand wassen bij een lagere temperatuur en gebruik maken van een ontvettende zeep moet volstaan tegen de lipidenmantel van het virus en zal de bedrukking niet beïnvloeden. Maar ook hier moeten we er onmiddellijk aan toevoegen dat we geen virologen zijn en dus niet aansprakelijk gesteld kunnen worden, mocht ergens blijken dat onze adviezen het virus niet klein hebben gekregen.

We raden niet aan om microfoons, zenders, of ontvangers op geregelde tijdstippen thermisch te behandelen. Dat soort apparatuur is doorgaans ontworpen voor werkingstemperaturen tot 55°C. Ze zullen gedurende korte tijd bestand blijken tegen hogere temperaturen, maar een thermische behandeling lijkt ons toch verloren moeite. Regelmatig en grondig de handen wassen, vóór, na en tijdens het gebruik van de appratuur lijkt ons veel nuttiger.