05/02/2015 Wedemark

The Pursuit of Perfect Sound

De naam Sennheiser staat al decennialang voor producten van hoge kwaliteit, “echt” geluid en vele innovaties die een nieuwe standaard hebben gezet voor audiotechniek. Dit jaar viert de audiospecialist haar 70-jarig bestaan. Het bedrijf is nog steeds in bezit van de familie, en wordt ook nog steeds door de familie bestuurd. Tegenwoordig staat de derde generatie van de Sennheiser familie aan het hoofd: de huidige CEO’s, Daniel Sennheiser en dr. Andreas Sennheiser, zijn de kleinkinderen van de oprichter van het bedrijf, prof. dr. Fritz Sennheiser.

De lijst van productinnovaties van Sennheiser is even lang als indrukwekkend. Sennheiser heeft de afgelopen zeven decennia een belangrijke impact gehad op de evolutie van audiotechnologie, van ’s werelds eerste open hoofdtelefoon, de HD 414, en de draadloze technologie die met het Digital 9000 systeem op gang kwam, tot de hedendaagse innovaties zoals MobileConnect, een alomvattende toepassing voor audio-streaming voor slechthorenden. Vele patenten en prijzen – waaronder een Emmy, een Grammy en een Oscar – getuigen van de unieke innovatieve drijfkracht van het bedrijf. “In het verleden hebben onze producten de audiowereld keer op keer verrast en verbijsterd. Waarom? Omdat er verder werd gegaan dan de reguliere standaard. Daardoor had niemand deze producten verwacht,” stelt dr. Andreas Sennheiser, die samen met zijn broer Daniel Sennheiser het bedrijf bestuurt.

Het begin
Het bedrijf werd op 1 Juni 1945 door elektrotechnisch ingenieur prof. Dr. Fritz Sennheiser opgericht in Wedemark, in de buurt van Hannover in Duitsland, onder de naam Laboratorium Wennebostel – afgekort “Labor W”. Aanvankelijk produceerde het bedrijf buisvoltmeters. De verkoop liep goed, maar Fritz Sennheiser had meer ambitie: gedreven door de ethos van het verder verbeteren van goede bestaande producten en het daarbij bevorderen van nieuwe technologieën, ontwikkelde het lab een constante stroom aan nieuwe toepassingen. Gedurende de jaren groeide het assortiment gestaag. In 1947 bracht Sennheiser de eerste microfoon op de markt die intern ontwikkeld was. De eerste richtmicrofoon volgde in 1956, en een jaar later werd Labor W omgedoopt tot Sennheiser electronic – de start van een merk dat tien jaar later een wereldwijde hausse zou aanzwengelen door het ontwikkelen en produceren van de eerste open hoofdtelefoon.

Tweede en derde generatie Sennheiser
In mei 1982 vond de eerste generatiewisseling plaats bij Sennheiser. Prof. dr. Jörg Sennheiser, zoon van prof. dr. Fritz Sennheiser, werd aangesteld als bedrijfsdirecteur, en zijn vader werd commanditair vennoot. Door de jaren heen moderniseerde en internationaliseerde prof. Dr. Jörg Sennheiser de bedrijfsstructuur, en maakte hij van het bedrijf een GmbH & Co. KG. Ultramoderne ontwikkelingen op diverse gebieden van geluidstechniek, en nieuwe verkoop- en servicelocaties over de hele wereld, gevolgd door een ongekend momentum. Sennheiser opende een nieuwe fabriek in Tullamore, Ierland, en een bijkantoor in Burbank, Californië in de VS voor onderzoek en ontwikkeling. Er volgde in de VS nog een fabriek in Albuquerque, New Mexico en er werd een samenwerkingsverband met William Demant Holding uit Denemarken aangegaan, wat in 2003 leidde tot de oprichting van Sennheiser Communications A/S.

In juli 2013 namen Daniel Sennheiser en dr. Andreas Sennheiser, de zonen van prof. dr. Jörg Sennheiser, het over als CEO van Sennheiser electronic GmbH & Co. KG. Beiden delen ze de ambitie van hun grootvader en vader in hun doel om de hele audiosector vorm te geven middels een dynamische cultuur van innovatie en een vastberaden passie om uit te blinken. Dankzij deze drijfkracht is Labor W, een start-up die in een huis met vakwerkgevel in Wedemark begon, uitgegroeid tot een mondiale speler, en houdt het gedurende de jaren een continu groeiende omzet in stand. Vandaag de dag heeft Sennheiser meer dan 2.700 werknemers, waarvan ongeveer de helft in Duitsland gevestigd is. In 2013 genereerde het familiebedrijf, dat onafhankelijkheid nog steeds als kernwaarde heeft, een omzet van ongeveer 590,4 miljoen euro.

Een slimme benadering van de toekomst
Als innovatie-gedreven bedrijf, zal Sennheiser een sleutelrol blijven spelen in het vormgeven van de toekomst van audio. De fundering hiervoor is al gelegd met de nieuwe Innovation Campus die op het bedrijfsterrein in Wedemark in Duitsland gebouwd is, welke in maart 2015 officieel de deuren zal openen. “Hier zullen we, net zoals in onze wereldwijde innovatiecentra, in cross-functionele teams werken die het brede bereik van onze expertise samenbrengen om unieke toepassingen vorm te geven, zoals het nog verder individualiseren van audiocontent,” legt Daniel Sennheiser uit. “In de toekomst zullen we onze productontwikkeling nog zorgvuldiger afstemmen op de werkelijke behoeften van onze klanten, waar die ook ontstaan – op live podia, bij professionele studioproducties, in kantoren, of simpelweg bij het luisteren van muziek ter ontspanning – terwijl we altijd streven akoestische perfectie te bereiken.” Met aan te passen en steeds intelligentere producten blijft Sennheiser toekomstgerichte toepassingen ontwikkelen en leveren die audiotechnologie een nieuwe betekenis verlenen.

Gedurende heel 2015, het jubileumjaar van Sennheiser, zal het online magazine “Bluestage” iedere maand fascinerende achtergrondverhalen publiceren over de producten van de audiospecialist en haar bedrijfsgeschiedenis. Er is meer informatie te vinden op: http://en-de.sennheiser.com/bluestage-magazine.


Downloads

Contactpersonen voor de pers

Stephanie Schmidt
PRO, Business Communication
Tel: +49 5130 600 1275

Contactpersoon Hoofdkantoor

Mareike Oer
Corporate
Tel: +49 5130 600 1719


Over Sennheiser
Vorm geven aan de sound van morgen en voor zijn klanten unieke klankervaringen tot stand brengen… Dat is het doel waarrond wereldwijd alle medewerkers en partners van Sennheiser zich verenigen. De onderneming is opgericht in 1945 en uitgegroeid tot een van ’s werelds toonaangevende producenten van koptelefoons, microfoons en draadloze zendersystemen. Met zijn 21 verkoopfilialen en partnerrelaties van vele jaren is de groep actief in ruim 50 landen. Daarnaast telt hij nog eens eigen productiefaciliteiten in Duitsland, Ierland, Roemenië en de VS. Sinds 2013 staat met Daniel Sennheiser en Dr. Andreas Sennheiser de derde generatie van de familie aan het hoofd van de onderneming. In 2017 genereerde de Sennheiser-groep een omzet van in totaal € 667,7 miljoen.
www.sennheiser.com.